Wednesday, October 21, 2009

DOA DAPAT MENJAUHKAN BALA

Seorang teman yang soleh dan rajin beribadah , isterinya diserang kanser dan dia memiliki 3 orang anak. Waktu itu dunia baginya begitu sempit padahal dunia sebenar begitu luas, hidup berubah kelam pada pandangan matanya.

Lalu seorang ulamak menganjurkan dia bangun malam untuk berdoa di waktu sahor, istighfar serta membacakan ruqyah (ayat-ayat shifa') pada air zamzam untuk mengubati isterinya.

Ia lantas dan tetap melakukan pesan tersebut, maka Allah swt membuka baginya keluasan melalui doanya, dan isterinya selalu mandi air zamzam sambil dibacakan ruqyah. Hal itu dilakukannya sejak solat Subuh sampai terbit matahari dan dari Maghrib sampai solat Isha. Mereka beristighfar kepada Allah swt dan mengadu kepada Nya.

Akhirnya Allah swt menghilangkan apa yang menimpanya, menyembuhkan dan menghilangkan penyakit isterinya serta menggantikan kulit yang cantik dan rambut yang kemilau, dirinya dipenuhi dengan istighfar dan solat malam.

Maha Suchi Allah swt , Tuhan yang menyembuhkan dan menghilangkan penyakit. Tiada Tuhan yang berhak disembah dengan sebenar-benarnya kecuali Dia, dan tiada tuhan selain Dia.

Wahai Saudaraku,

Jika kamu sakit maka kembalilah kepada Allah swt, perbanyakan melakukan Istighfar , berdoa dan bertaubat. Dan bergembiralah dengan apa yang dipermudahkan oleh Allah swt bagi kamu. Sesungguhnya Allah swt menerima permohonan , menghapuskan kesusahan dan menghilangkan keburukan.

Al Quran surah An-Naml Ayat 62: Atau siapakah yang memperkenankan permohonan orang yang didalam kesulitan apabila ia berdoa kepada Nya.

"Tataplah masa depan dan masa sekarang, sebab hidup terdiri daripada pengalaman yang berkesinambungan. Seseorang wajib keluar darinya dengan kemenangan."

*********

No comments:

Post a Comment