Monday, December 14, 2009

Kebahagian dan Kebaikan Tidak Pernah Terhimpun Sempurna Pada SeseorangKita salah kalau menganggap bahawa hidup seharusnya berpihak kepada kita seratus peratus. Hal ini tidak akan pernah terujud kecuali di dalam syurga. Ada pun didunia semua perkara bersifat nisbah, tidak akan terujud setiap apa yang kita kehendaki bahkan akan terjadi bencana terhadap diri kita, sakit, musibah dan ujian. Maka bersyukur pada saat kita senang DAN bersabarlah jika mendapat bencana . Janganlah berkhayal hidup dalam percontohan, dimana kita ingin hidup tanpa sakit, kaya tanpa kemiskinan, bahagia tanpa kekeruhan hidup, pasangan hidup yang tidak mempunyai sifat kekurangan dan teman tanpa cela, maka ini semua tidak pernah akan terujud.

Mantapkanlah diri kita untuk tidak melirik kepada kekurangan dan kesalahan serta catatan kekurangan. Lihatlah pada kelayakan dan kebaikannya, dan hendaklah berbaik sangka, memaafkan dan berpegang teguh hanya kepada Allah swt semata-mata.

Adapun manusia bukannya tempat yang sebenarnya untuk diri bergantung dan bukan pula tempat untuk menyerahkan segala urusan.

Rujuk Quran Surah Al-Jasiyah ayat19:


Sesungguhnya mereka sekali-kali tidak akan dapat menolak dari kamu sedikit pun dari siksa Allah.


Kata mutiara: Janganlah engkau menerima adanya anggapan kegelapan didalam kehidupanmu, cahaya itu mesti ada, engkau yang hanya perlu menekan tombolnya agar dia berfungsi.

Pesan: jangan hancurkan jasadmu dengan hasad...sayangilah jasadmu.


*********

No comments:

Post a Comment