Monday, February 8, 2010

MSITERI SOLAT SUBUH

Assalamualaikum wa rahmatullahi wa barakatuhu.

Hari ini Isnin, 6 Februari 2010. Hari ini disunatkan berpuasa jika berhajat. Al Hamdulillah pagi ini saya dipilih oleh Allah Yang Maha Kuasa untuk membarisi jumaah solat Subuh di Masjid Darul Barakah BDC ( Bersih, Damai dan Ceria) Kuching. Saya berdoa kepada Allah semoga isteri, dan anak2 serta menantu2 saya juga bangun mendirikan solat Subuh dirumah.

Selesai solat yang di imamkan oleh Ustaz Nazri, kami beramai-ramai membaca kitab suci Al Quran. Hari ini sampai pada surah A-li 'Imran dari ayat 53 sampai 61. Pembacaan sebegini telah bermula sejak tahun 2000 dan sehingga kini telah memasuki kali yang ke-15 dengan pembacaan satu mukasurat setiap selepas solat fardu Maghrib, Isha dan Subuh.

Untuk manfaat bersama, saya bariskan dibawah ini terjemahan ayat-ayat tersebut berpandukan tafsir Pimpinan Ar-Rahman terbitan Darul Fikr.

(53) ' Wahai Tuhan kami, kami telah beriman kepada apa yang Engkau telah turunkan, dan kami mengikut Rasul Mu; oleh itu suratkanlah kami berserta orang-orang yang menjadi saksi ( yang mengakui) keEsaanMu dan kebenaran rasulMu"

(54) Dan orang-orang kafir ( yahudi) itu pun merancang tipudaya ( hendak membunuh Nabi Isa) dan Allah pula membalas tipudaya ( mereka), dan (ingatlah), Allah sebijak-bijak yang membalas ( dan menggagalkan segala jenis) tipudaya.

(55) ( Ingatlah ) ketika Allah berfirman, " Wahai Isa, Sesungguhnya Aku akan mengambilmu dengan sempurna, dan akan mengangkat mu ke sisiKu, dan akan membersihkanmu dari orang-orang kafir, dan juga menjadikan orang-orang yang mengikutmu mengatasi orang-orang kafir ( yang tidak beriman kepadamu ) , hingga kehari kiamat. Kemudian kepada Aku lah tempat kembalinya kamu, lalu Aku menghukum ( memberi keputusan ) tentang apa yang kamu perselisihkan".

(56) Adapun orang-orang kafir, maka Aku ( Allah ) akan menyiksa mereka dengan azab yang amat berat di dunia dan di akhirat, dan mereka pula tidak akan beroleh sesiapa pun yang dapat menolong.

(57) Adapun orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal-amal soleh , maka Allah akan menyempurnakan pahala mereka, dan ( ingatlah) , Allah tidak suka kepada orang-orang yang zalim.

(58) Demikianlah ( perihal Nabi Isa ) yang Kami membacakannya kepadamu ( wahai Muhammad, adalah ia ) sebahagian dari hujah-hujah keterangan ( yang membuktikan kebenarannya ) , dan dari Al Quran yang penuh dengan hikmat-hikmat - ( pengetahuan) yang tepat, lagi sentiasa terpelihara.

(59) Sesungguhnya perbandingan (kejadian) Nabi Isa di sisi Allah adalah sama seperti ( kejadian ) Nabi Adam. Allah telah menciptakan Adam dari tanah lalu berfirman kepadanya: " Jadilah engkau!" maka menjadilah ia.

(60) Perkara yang benar ialah yang datang dari Tuhanmu. Maka jangan sekali-sekali engkau menjadi dari orang-orang yang ragu-ragu.

(61) Kemudian sesiapa yang membantahmu ( wahai Muhammad), mengenainya, sesudah engkau memperoleh pengetahuan yang benar, maka katakanlah kepada mereka, ; ' Marilah kita menyeru anak-anak kami serta anak-anak kamu, dan perempuan-perempuan kami serta perempuan-perempuan kamu, dan diri kami serta diri kamu, kemudian kita memohon kepada Allah dengan bersungguh-sungguh , serta kita meminta supaya la'anat Allah ditimpakan kepada orang-orang yang berdusta".

Keterangan; (54) dan ( 55) : Allah Azza wa Jalla telah menyelamatkan Nabi Isa a.s. dari angkara kaum Yahudi yang hendak membunuhnya, dan mengangkat Nabi Isa hidup-hidup ke langit, yang akan turun pada akhir zaman kelak untuk membunuh Dajjal dan menegakkan ugama Islam yang dibawa oleh Junjungan kita Nabi Muhammad s.a.w.

(60) Ya'ani apa yang jelas dinyatakan oleh Allah s.w.t. didalam Al Quran mengenai Nabi Isa a.s. , tidak syak lagi tentang benarnya, bukan sebagaimana yang didakwakan oleh kaum Yahudi dan kaum Keristian atau puak-puak yang lain.

Semoga Allah Yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang memberi petunjuk jalan yang diredhakanNya kepada kita semua. Amin!!!


*********

No comments:

Post a Comment