Wednesday, July 14, 2010

APABILA RUH DICABUT

Ramli Abdul Rahim
APABILA RUH DICABUT

Dari Al Baro bin ‘Azib, R.A. katanya : Kami telah keluar bersama-sama Nabi s.a.w. mengiringi jenazah seorang lelaki dari kaum Ansar, lalu kami sampai di kuburnya yang disediakan. Rasululullah s.a.w pun duduk lalu kami duduk di sekelilingnya dengan keadaan tidak bergerak dan membisu; manakala baginda s.a.w pula mencucuk-cucuk
tanah dengan seranting kayu yang di tangannya.

Setelah itu baginda s.a.w mengangkat kepalanya lalu berabda: “Mintalah kamu perlindungan kepada Allah dari azab kubur”, (diulanginya sabdanya itu ) dua atau tiga kali; kemudian baginda s.a.w. bersaba lagi: “ Sesungguhnya hamba Allah yang mukmin (ketika hendak mati) apabila ia berada dalam keadaan terputus dari dunia dan sedang menghadapi akhirat, akan turunlah kepadanya malaikat-malaikat dari langit, putih berseri muka mereka, seolah-olah matahari, dengan membawa kain kafan bersama mereka dari kain-kain kafan syurga, dan hanut dari yang ada di syurga, sehingga mereka duduk jarak daripadanya sejauh mata memandang. Kemudian datang malakulmaut, A.S. , lalu duduk di sisi kepalanya sambil menyerunya dengan berkata ‘Wahai jiwa yang baik! Keluarlah (dan ada suatu riwayat ada disebutkan: orang yang hendak mati dihadiri - saat nazaknya- oleh malaikat, maka sekiranya orang itu seornag yang soleh, berkatalah malaikat: ‘Keluarlah engkau….) menuju ke tempat keampunan-Nya dan keredhaan Allah’.

Baginda s.a.w. bersabda lagi: “Kemudian ruh orang itu keluar – mengalir seperti mengalirnya setitik air dari mulut bekas air (yang terbuat dari kulit kambing), lalu malakulmaut mengambilnya, maka apabila ia mengambilnya, malaikat-malaikat (yang ditugaskan untuk itu) tidak membiarkannya di tangan malakulmaut walau sekelip mata pun lalu mereka mengambilnya; kemudian mereka meletakkannya di dalam kain kafan dan hanut yang tersebut; dan keluar pula dari RUH itu bau yang harumnya seperti seharum-harum kasturi yang terdapat di atas muka bumi: “Kemudian mereka membawanya naik ke langit, maka mereka tidak melalui (semasa membawanya) mana-mana kumpulan malaikat melainkan kumpulan malaikat itu berkata: ‘RUH yang baik ini RUH siapa?’ mereka menjawab: ‘RUH si anu anak si anu’ (dengan menyebutkan sebaik-baik namanya yang biasa mereka menamakannya dengan nama-nama itu dunia), (demikianlah hanya) sehingga berakhirlah perjalanan mereka membawanya ke langit yang pertama: setelah itu mereka meminta dibukakan pintu langit untuknya,lalu dibukakan pintu untuk mereka; kemudian malaikat-malaikat yang berkedudukan istimewa di sisi Tuhan dari penduduk tiap-tiap langit menghantar RUH itu beramai-ramai hingga ke langit yang berikutnya, sehinggalah mereka berhenti membawanya di langit yang ketujuh.

Setelah itu Allah Azza wa Jalla berfirman kepada malaikat-malikat (yang ditugaskan untuk itu): ‘Simpanlah suratan amal hamba-KU ini dalam Illiyyin (tempat simpanan surat amal orang-orang yang berbakti) dan bawalah dia balik ke bumi, kerana sesunguhnya Aku telah menciptakan manusia dari bumi, dan ke bumi juga aku kembalikan mereka, serta dari bumi pula Aku keluarkan mereka sekali lagi’..”

Baginda s.a.w. bersabda lagi:” Dan sesungguhnya orang yang kafir (ketika hendak mati) apabila berada dalam keadaan terputus dari dunia dan sedang menghadapi akhirat, akan turunlah kepadanya malaikat-malaikat dari langit, hitam muka mereka, dengan membawa kain-kain kasar seperti kadut, lalu mereka duduk jarak daripadanya sejauh mata memandang.

Kemudian datang malakulmaut, lalu duduk di sisi kepalanya sambil menyerunya dengan berkata: ‘Wahai jiwa yang jahat! Keluarlah (dan pada satu riwayat ada disebutkan: maka apabila orang itu orang jahat,berkatalah malaikat: keluarlah engkau..) menuju ke tempat kebencian dan kemurkaan Allah’.”

Baginda s.a.w bersabda lagi: ‘Kemudian RUH orang itu berserak di merata jasadnya (kerana takut hendak keluar), lalu disentap RUHnya itu oleh Malakulmaut sebagaimana sebatag besi pembakar daging disentap dari segumpal bulu yang basah; malakulmaut pun mengambilnya, maka apabila ia mengambilnya, malaikat-malaikat (yang ditugaskan untuk itu) tidak membiarkannya di tangan malakulmaut walau sekelip mata pun sehingga mereka meletakkannya dalam kain kasar yang tersebut; dan keluar pula RUH itu bau yang busuknya seperti sebusuk-busuk bau bangkai yang ada di atas muka bumi. Kemudian mereka membawanya naik ke langit, maka mereka tidak melalui (semasa membawanya) mana-mana kumpulan malaikat melainkan kumpulan malaikat itu berkata: ‘RUH yang jahat ini RUH siapa?’Mereka menjawab:’ RUH si anu anak sianu, (dengan menyebutkan seburuk-buruk namanya yang biasa dipanggil dengan nama-nama itu di dunia); (demikianlah halnya) sehingga berakhirlah perjalanan mereka membawanya ke langit yang pertama, setelah itu mereka meminta dibukakan pintu langit untuknya, tetapi tidak dibukakan baginya.

Kemudian Rasuullah s.a.w. membaca (ayat 40 surah Al A’raf,ertinya): “…Tidak sekali-kali akan dibukakan bagi mereka pintu-pintu langit dan mereka tidak akan masuk syurga hingga unta masuk di lubang jarum….”. (Kemduian baginda s.a.w. bersabda: “Lalu Allah Azza Wajalla berfirman kepada malaikat:’ Simpanlah suratan amal jahatnya di dalam sijjin (tempat simpanan surat amal jahat orang-orang yang berdosa), yang letaknya di bumi yang terkebawah sekali. Lalu dicampakkan RUHnya ke situ..”

(Al Imam Ahmad, Abu Daud, Annasaie dan Ibnu Majah)

********

No comments:

Post a Comment